Program: Renovation of a gamekeeper’s cottage + new offices and warehouse for 15 workers

Location: Maasmechelen (BE)

Client: Vlaamse Overheid – Flemish Government

Size: 1.200 m2

Budget: 1.500.000 euro

Team: JAVA architecten – UTIL stabiliteitstudie – Energyconsulting

Status: Idea competition 2012

Energy: Low energy

NL Een compacte inplanting in de omgeving en een efficiënte ruimtelijke invulling van het bouwperceel wordt bekomen door het slopen van de huidige loodsen, het renoveren en herwaarderen van het bestaande jachthuis
en het bouwen van nieuwe loodsen en burelen rond het jachthuis.
De typologie van een oude vierkantshoeve wordt overgenomen. De onverwarmde loodsen worden rond de binnenkoer voorzien, voor de (verwarmde) bureaus en vestiaires wordt er voor een compacter volume geopteerd. Het archetype van een typische stal (verhouding, hellend dak, …) wordt overgenomen. Op dit manier vormen de
nieuwe en gerenoveerde gebouwen rond de binnenkoer een coherent geheel.
 De schil van de nieuwe gebouwen vormt een zelfdragend structuur en bestaat uit standaard houtenlatten aan elkaar genageld (100*12mm). De eenvoudige montage en constructie van de structuur laat lokale mankracht mogelijk en drukt de bouwkosten. Lage energiekosten en kleine ecologische voetafdruk wordt bekomen door het recupereren van regenwater, het gebruik van zonnepanelen, het voorverwarmen van binnenlucht door warmtepompen en efficiënte isolatie- en ventilatiesystemen.
FR L’ancien bâtiment classé est rénové et mis en valeur pour y abriter l’habitation du garde-chasse. Les hangars existants sont démolis et reconstruits autour d’une grande cour, en reprenant la typologie des fermes carrées typiques de la région. Les vestiaires et de nouveaux bureaux pour une vingtaine d’employés sont intégrés au complexe dans un bâtiment (chauffé) et compacte. Les hangars non chauffés sont desservis par la cour centrale. Un ensemble cohérent est formé par l’ancienne maison de chasse et les nouveaux bâtiments dont les dimensions reprennent les proportions des anciennes dépendances démolies au cours des années. L’enveloppe et la structure des nouveaux bâtiments sont formée de voliges en bois autoportantes de dimensions standard (100*12mm) fixées les unes aux autres. Le montage simplifié de cette structure permettent d’utiliser de la main d’œuvre locale et de diminuer les coûts de construction. La récupération des eaux de pluie, l’emploi de panneaux solaires, le préchauffage de l’air par géothermie et des systèmes d’isolation et de ventilation efficaces assurent une empreinte écologique restreinte et des coûts énergétiques maîtrisés.