Program: School

Location: Hasselt (Belgium)

Client: Fortis

Size: 1.540 m2

Budget: 1 .918.715 euro

Team: JAVA-architecten – Energy consulting – UTIL stabiliteit

Status: Idea competition 2011 (open oproep Vlaams Bouwmeester)

Energie: K28/E50

NL Een masterplan werd ontwikkeld om de nieuwbouw samen met mogelijke toekomstige uitbreidingen te doen aansluiten op de bestaande schoolgebouwen. Hiervoor werd er een structuur voorgesteld met de ruggengraat aan de noordkant van het perceel en verschillende armen met administratieve en publieke functies in het groen. De polyvalente zaal is centraal gelegen tussen het voetbalveld en de nieuwe speelplaats en vormt met zijn uitnodigende vorm een herkenningspunt vanuit de hoofdtoegang van de school. Een houten luifel omhult het gebouw en omvat verschillende functies naargelang de breedtes. De gangen fungeren als bufferzone. Ze worden bedacht als interactieve tussenruimtes met als scheidingswand met de klassen een multifunctionele wandkastmeubel.
De modulering werd gebaseerd op gestandaardiseerde afmetingen om zoveel mogelijk gebruik te maken van prefab elementen. Zo wordt de werfduur verkort en de bouwkosten verlaagd.
FR Un plan masse a été élaboré pour raccorder le nouveau bâtiment et les futures extensions aux bâtiments existants. Un volume abritant les classes forme une colonne vertébrale au nord de la parcelle, dans laquelle viennent se nicher les fonctions administratives et publiques. Celles-ci séparent les espaces verts aménagés en cours de récréations. L’école existante est enfermée en intérieur d’îlot et manque de visibilité ; la salle polyvalente par sa forme accueillante marque un signal de reconnaissance fort depuis l’entrée principale de l’école. Un préau en bois est aménagé à l’échelle des élèves et contourne le bâtiment. Il abrite différentes fonctions selon sa largeur. Les couloirs sont utilisés comme zones tampon. Un mur de rangement également accessible depuis la classe permet de créer des couloirs multifonctionnels et interactifs.
La modulation est fondée sur des mesures normalisées afin de maximiser l’utilisation d’éléments préfabriqués. réduisant le coût et la durée du chantier.