Program: Local for associations, Artist workshop, Loft, Architect’s office

Location: Brussels

Size: 480 m2

Budget: 512.000 euro

Team: JAVA-architecten , Jef Boden Stabiliteit

Status: Completed (2012)

NL Elke eeuw zijn gebruik; een brouwerij in de 19de eeuw, drukkerij in de 20ste eeuw, een mix van functies in de 21ste eeuw. Het gebouw bevat 4 entiteiten, elk met zijn eigen oriëntatie en specifieke kwaliteiten. Een kunstatelier op het gelijkvloers geeft uit op een rustige binnenkoer, noord georiënteerd, binnenin een bouwblok. Een lokaal voor verenigingen op het gelijkvloers, zuid georiënteerd, gelegen aan de straat staat in directe verbinding met het buurtpark. Een appartement op de eerste verdieping geeft uit op een groene daktuin van 100m2 zuid georiënteerd. Een architectenbureau op de tweede verdieping wordt voorzien van zenitaal licht en zicht op zuid Brussel. Het industrieel pand wordt maximaal in ere gerenoveerd. Voor elk entiteit wordt de eigen specifieke structuur en materialiteit opgewaardeerd met toevoeging van hedendaagse materialen. Aan de hand van losgeplaatste meubel-elementen in composiet-hout-platen worden de ruimtes flexibel ingericht. FR A chaque siècle son usage; brasserie au XIXe siècle, imprimerie au XXe siècle, mélange de fonctions au XXIe siècle : le bâtiment comprend quatre unités différentes selon leurs emplacement et leur orientation.
Un atelier d’artistes au rez-de-chaussée donne sur une cour en coeur d’îlot orientée au Nord ; un local associatif au rez-de-chaussée anime la rue et le parc adjacent ; un appartement loft au 1er étage s’ouvre de plain-pied sur une terrasse végétale de 100m2 orientée Sud et un bureau d’architectes s’est installé au deuxième étage. Chaque entité met en valeur à sa façon la structure et les matières du passé tout en y intégrant des matériaux contemporains. Grâce à des meubles amovibles en bois composites, l’espace reste flexible de manière à pouvoir transformer un appartement en atelier et vice et versa.