Program: Renovation of a townhouse

Location: Brussels, St-Gilles

Size: 240 m2

Budget: 130.000 euro

Team: JAVA architectes – UTIL stabiliteitstudie

Status: Completed 2010

NL Na verloop van tijd worden de meeste representatieve elementen van dit herenhuis verborgen onder valse plafonds, muurbekledingen en linoleum. Eenvoudige ingrepen hebben de oorspronkelijke staat geherwaardeerd en het optimaliseren van de ruimte toegelaten.
De uitbreiding en het ontwerpen van nieuwe openingen op het gelijkvloers vergroten het volume en zorgen voor een aanzienlijke winst van licht. Het nieuwe parket vormt een continue onderlaag en zorgt voor een geuniformiseerde ruimte. In de verlenging van de leefruimte komt er een terras met uitzicht op de oude koer die als patio wordt heraangelegd.
Elke verdieping is ontworpen om de flexibiliteit van het huis te verhogen: de verdiepingen kunnen individueel gebruikt worden of aan de kernwoning toegevoegd worden zonder verdere aanpassingen.
FR Au fil des années et des rénovations, les éléments représentatifs de cette maison de maître construite en 1910 ont été masqués sous divers faux plafonds, bardages ou linoléum. De simples interventions ont permis de retrouver l’état originel de la maison et d’en optimiser l’espace.
L’agrandissement et la création de nouvelles ouvertures au rez-de-chaussée amplifient le volume et permettent un gain de lumière substantiel. Le nouveau parquet forme un élément continu uniformisant l’espace. Une terrasse de plain-pied avec le séjour donne sur l’ancienne cour aménagée en patio.
Chaque étage est conçu pour augmenter la flexibilité de la maison dans le temps : les étages peuvent être utilisés individuellement ou additionnés au foyer sans transformations.